-FELİX OPERASYONU-
Felix Operasyonu (Almanca: Unternehmen Felix) ile Nazi Almanya’sının amacı Mayıs 1940 tarihindeki Fransa işgali ardından Faşist İspanya’nın da yardımıyla İngiliz hakimiyetindeki Cebelitarık’ı işgal etmekti. Bu plan tabiki hayata geçemedi. Sebeplerini, sonuçlarını, amacını beraber inceleyelim aşağıda.
Hitler’in Cebelitarık’a göz dikmesindeki
amaç neydi?
Britanya anakarasının işgali Almanya için pahalıya
patlayacak olması ve bunun yanında Britanya donanması yanında Alman donanmasının
çok yetersiz kalması bu anakara işgalini ( Deniz Aslanı Operasyonu) rafa
kaldırtmış, onun yerine İngilizlerin doğuya giden yollarını kesmek
istemişlerdir. Bundandır ki Cebelitarık en stratejik ve uygun hedef olarak seçilmiştir.
Ancak devrin İspanyol diktatörünü yanında savaşa sokmadan bu işgali
gerçekleştirmek mümkün değildir. Franco savaşa girmekte isteksizdi. Hitler’e
ülkesinin iç savaştan yeni çıktığını, ordusunun gıda ve mühimmat eksikliklerini
ve olası savaş sonrası İspanyol Afrikası ve Kanarya Adaları’nı kaybetme riski
olduğunu belirterek reddetti. Bunun üzerine Hitler, Mussolini’ye bir mektubunda
şöyle bahsedecekti: ‘dört dişimin çekilmesini, tekrar o adamla buluşmaya
tercih ederim!’
Franco’daki bu olumsuz havanın oluşmasında aslında Hitler’in görüşmeler için bizzat görevlendirdiği Abwehr (Alman İstihbarat Servisi) başkanı amiral Wilhelm Canaris etkili olmuştur. Şöyle ki Canaris uzun yıllar Alman ordusunda olan bir amiraldi. 1939’a kadar Nazileri de destekledi ama bu tarihten sonra onlardan fikir olarak uzaklaşmaya başladı. Çünkü fikirlerinin ve icraatlerinin Almanya’yı nihai zafere değil de niahi çöküşe götüreceğini öngörmüştü. Franco ile de 2 görüşmesinde de alttan alta bu yenilgi mesajlarını vermiş, diktatörden akıllı karar vermesini istemiştir.
Operasyonun Harekat Planı
Franco’dan izin istenmeden evvel Cebelitarık’a genel çaplı bir saldırı için planlar başlamıştı bile. Plana göre 2 Alman ordusunun Pireneler’i aşıp İspanya üzerinden Cebelitarık’a saldırmaları gerekecekti. General Lüdwig Kübler komutasındaki bir kolordu Cebelitarık’a yoğunlaşacak ve diğer ordu ise kanatları emniyete alacaktı. Bu harekatta yoğunlaşılacak ve karargah olarak kullanılacak İspanyol şehirleri de belirlenmişti. 16. Motorlu Piyade Tümeni Valladolid’e, 16. Panzer Tümeni Caceres’e, SS Piyade Tümeni Totenkopf ise Sevilla’ya konuşlanarak kanatları kontrol altına alacaktı. Doğrudan harekatı yapacak Kübler komutasında ise SS Grossdeutschland Piyade Alayı olacaktı. Bu harekat sırasında birkaç İspanyol adası ve limanı da U- Botların hizmetine sunulması adına işgal edilecekti. Ama bu plan sonsuza kadar OKW (Oberkommando der Wehrmacht) raflarında çürüyecekti.
Devamında Gelişen Diplomatik Hadiseler
Tüm bu sonuçlar ve İspanya’nın da ret cevabı vermesi
üzerine Hitler hayal kırıklığı ile birlikte planı süresiz olarak kaldırma
kararı almıştı. Yine bir başka mektubunda Mussolini’ye ‘Franco'nun burada
hayatının en büyük hatasını yapmasından korkuyorum’ demiştir.
Hiçbir şey bitmiş değil asıl savaş şimdi başlıyordu. Hitler
gözlerini doğuya dikmişti. Planların hazırlandığı tarihler temmuz-ağustos 1940
aylarıydı. Şubat 1940’ta ise OKW Kriegsmarine’e (Donanma Komutanlığı) planın
şimdilik söz konusu olmadığını, harekat için ayrılan askeri birliklerin yakında
başka bir yerde (Barbarossa Harekatı) ihtiyaç duyulacağını iletti.
Ve bu rapordan 4 ay sonra dünyanın en büyük kara harekatı başlayacaktı. İlk başlarda hızla ilerleyen ve büyük başarılar kaydeden Almanlar yine gözlerini Cebelitarık’a çevirmişti. Tasarlanan fikre göre doğudaki Alman birlikleri Kiev-Smolensk hattına tutunur tutunmaz 15 Temmuz’dan 15 Ekim’e kadar sürecek bir harekat için bazı tümenleri geri çekebilirlerdi. Lakin bu hiçbir zaman mümkün olmadı. O tarihlerde değil bir tümen, bir mangayı dahi doğu cephesinden çekmeye kimsenin gücü yetemezdi.
Harekatın gerçekleşmemesinin en büyük sonucu, İngilizlerin Mısır ve kendi doğu ülkeleri ile olan bağlantılarının sekteye uğramaması olmuştur. Zira 1943’ün geç vakitlerinde Kuzey Afrika’dan mihver devletlerini süpüren müttefikler akabinde İtalya’ya çıkarak bu ülkeyi saf dışı bırakmıştır. İtalya’nın işgali ve savaştan çekilmesiyle Doğu Cephesi’nin kaderini tayin eden Kursk Muharebesi peşi sıra gelmiştir. İki cephede de gerileyen Alman kuvvetlerine
Elinize sağlık devamını bekliyoruz.
YanıtlaSil